www.polisidrott.se


Referat 2007
Referat 2006
Referat 2005
Referat 2004
Referat 2003

Resultat 2006
Resultat 2005
Resultat 2004
Resultat 2003


Referat 2005
 

NPM i terränglöpning, Göteborg 8 oktober 2005
Sveriges damer vann guld
Det svenska damlaget vann guld vid nordiska polis-mästerskapen i terränglöpning i Hindås utanför Göteborg den 8 oktober 2005.

När det var dags för start bjöd Hindås deltagarna från Sverige, Norge, Finland och Danmark på bästa möjliga väderförhållande, den svenska "brittsommaren" var här. 

På bilden till höger jublar gulddamerna direkt efter målgången; från vänster Frida Skarin från Stockholm, Anna Stavlind från Linköping och Linda Åkerblom från Falkenberg. Anna var den som lade grunden till det svenska lagguldet genom att springa till sig en silver-medalj i damernas individuella lopp.

I den individuella herrklassen överraskade Peter Åkesson från EBM i Karlskrona såväl sig själv som övriga del-tagare genom att som dagens bäste svenske herrlöpare springa in på en sjätte plats. Patric Johansson och Anders Ingemarsson kom direkt därefter och den kvarvarande svensken, polisstudenten Terje Wallenius, sprang in på en fjortonde plats. På bilden till höger ses Peter när han ger sig ut på det sista varvet.

Nästa NPM i terränglöpning blir i Norge 2009. För de svenska polislandslöparna finns det dock möjligheter till internationellt tävlande redan under 2006, då avgörs nämligen EPM i friidrott i Prag och EPM i halvmaraton i Istanbul.
 

               
               

  

2005-10-08
SPM-simning i Malmö
Årets SPM i simning arrangerades den 8 oktober 2005 på Kockum Fritid i Malmö. Ett 40-tal simmande poliser hade samlats för att göra upp om årets SPM-tecken.

Hela fyra mästerskapsrekord raderades ut under tävlingsdagen. Särskilt glädjande var det att SKL Linköping och Göteborgs Polismäns IF kom med så stora trupper, samt att de polisstuderande från Växjö PHS visade att återväxten är tryggad.

2005-09-16
SPM i armégevär och kpist
Lyckade tävlingar i Skillingaryd i anrik miljö. Veteranklassen växer sig allt starkare och det är sällsynt med någon ny deltagare. Vi kan dock glädjas åt nytillskottet Mathias Karlsson, tävlande för Borlänge och vi hoppas på fler nytillskott under kommande SPM. Segrare i k-pist bana och i fält blev i veteranklassen Willy Palm, Torgny Häll tog hem detsamma i seniorklassen. Veteranklassen gevär bana vanns av Christer Jönsson. Gevär bana och fält för seniorer togs hem av Stefan Lundqvist.

2005-09-14
Tufft cykelväder vid SPM
Svenska Polismästerskapen 2005 i cykel - tempolopp och mountainbike avgjordes i Karlskoga. Trots yttre omständigheter såsom stundtals regnoväder var humöret på topp hos de tävlande. Då alla deltagare körde samma bana kunde man jämföra tiderna.

Snabbast av alla i tempoloppet för herrar var inte helt oväntat Jan Karlsson från Ystad och näst snabbast var Marcus G Malm från Skövde.

Marie Anderberg från Halmstad och Maria Bodin från Karlstad kämpade i regnet och vinde, men det var Marie som drog det längsta strået och blev snabbaste dam.

Ett extra omnämnande vill vi ge till Fredrik Bergström från Göteborg som ställde upp med sin mountainbike och kämpade sig igenom herrar 21-klassen.

     

2005-09-10
Oskar vann NPM-guld i golf
Efter en dramatisk avslutning av nordiska polismästerskapen i golf 2005 i Norge stod svenske debutanten Oskar Baltzer som segrare. Det krävdes omspel för att mästerskapet skulle avgöras. Oskars motståndare på det sista hålet var norrmannen Anders Hoen. Sveriges Jörgen Hylén lade beslag på NPM-bronset. Årets tävling var den tredje nordiska polismästerskapen i golf någonsin och avgjordes 10 till 11 september på natursköna Skjebergs golfbana i Sarpsborg, som är beläget tio mil öster om Oslo. Förutom individuella guld och brons så vann det svenska laget lagtävlingen. Vilken succé!

2005-09-06
SPM i orientering och fälttävlan
Solen sken och värmen höll i sig under SPM i orientering och fälttävlan den 6 till 9 september. De mycket väl-arrangerade tävlingarna genomfördes i samarbete mellan Roslagens- och Norrorts polismästardistrikt samt Södra Roslagens brandförsvar. Liksom i fjol deltog brandmän och en del danska poliser, men nytt för i år var att det var första gången som kriminalvården deltog.

Segrare i polisorienteringens yngsta herr- respektive damklasser, H21 och D21, blev båda dagarna Tobias Kjäll från PHS i Solna och Sofie Backman från Göteborgspolisen. SPM-tävlingarna i fälttävlan genom-fördes i Kungsängen norr om Stockholm. I klassen D21 vann Hanna Arnell från PHS i Växjö och guldmedaljör i H21 blev Peter Nordgren från Göteborg.

På bilden till vänster syns Södertäljepolisens Christina Bergström i klassen D45 vid en punktkontroll under fälttävlan.

   

   

2005-09-07
Stockholmslagen dominerade
SPM i fotboll 2005 avgjordes under strålande väder i Halmstad.
I damernas final segrade Söderort mot PHS Växjö, där Malin Swedberg från Söderort vann skytte-ligan med fem mål. I herrarnas final vann Stockholm mot Halland, där Anders Svensson från Stockholm vann skytteligan med sex mål.

2005-09-05
SPM i golf
Den 5 september 2005 arrangerade Karlskronapolisens Idrottsförening årets SPM i golf på den mycket vackra golfbanan tillhörande Karlskronapolisens Idrottsförening. I damklassen segrade Malin Lilliedahl från PHS Solna, före tvåan Sandra Fock från Skövde med Karlstads Ulrika Herbst på en tredje plats. I herrseniorklassen satte värmlänningen Tomas Hertzberg färg på tävlingen genom att sno åt sig en ledning, men efter en rafflande tävling segrade Jan Persson från Stockholm. Hårdsatsande Hertzberg fick se sig passerad även av Tomas Vänerfors och Oskar Baltzer. På bilden till vänster syns Jan Persson när han sänker en putt på det fjärde hålet.

  

     

2005-09-02
Tre svenska NPM-guld i skytte
Nordiska Polismästerskapen i skytte 2005 avgjordes i norska Nord - Trodelag den 30 augusti till 2 september 2005. Sverige som rest dit med 14 skyttar och fyra ledare försvarade de svenska färgerna.

Det svenska polislandslaget lyckades bra och vann hela åtta NPM-medaljer!

Liselott Såmark (standardpistol och sportpistol) och Urban Leth (snabbpistol och grovpistol) blev de mest framgångsrika i den svenska truppen med en guldmedalj och en silvermedalj vardera.

Asta Kovanen vann ett silver i standardpistol, medan Thomas Ekman och Fredrik Martinsson vann var sina bronsmedaljer i fripistol/standardpistol respektive i luftpistol.

På bilden till vänster syns Liselott Såmark med de båda NPM-medaljer hon vann i Norge.

2005-08-12
SPM i tennis i Kalmar
2005 års SPM i tennis spelades i Kalmar den 12 till 14 augusti. Spelplats var Kalmar TK:s anläggning med fem utomhusbanor och fyra inomhusbanor av underlaget filt. I herrar singel 35 vann Karlskronas Mattias Lundgren. Trollhättepolisens Thomas Lindholm vann herrar singel 45 och i herrar singel 55 segrade Lars Ström från Sandviken. I herrar singel 65 tog Morgan Kaldrup hand om guldpengen.

På bilden till höger syns singelsegrarna från vänster:
Mattias Lundgren, Thomas Lindholm, Morgan Kaldrup och Lars Ström.

   

2005-08-05
Ny bansträckning
SPM i springskytte 2005 avgjordes i Sunne. Bansträck-ningen hade i år ändrats på så sätt att löparna avverkade en kilometersslinga sex gånger med skjutning en gång per slinga. I resultatlistorna återfinner man idel kända namn. Det är entusiaster som aldrig tycks tröttna i sin iver att bibehålla sin spänst och förmåga att hantera sitt vapen. De har även en längtan att mäta sina krafter med andra likasinnade. Här kan bland annat nämnas Våge Strålin, Lennart Rehnström, Bengt-Olov Nordh, Olov Vesterberg och Annie Hult som samtliga vann i sina individuella klasser.


2005-07-08
Patrik vann EPM-silver
Patrik Isaksson från Västerås vann silver i livräddning, när EPM i simning avgjordes i Berlin 5 till 8 juli 2005. 32-årige Patrik (se bilden till höger) blev världsmästare på 100 meter bröstsim 1997 och har egentligen slutat tävla, men han visade att de gamla mästartakterna sitter i.

Den svenska polislandstruppen gjorde överraskande bra resultat vid årets EPM i den hårda konkurrensen.

   

2005-05-21
Halvmaratonfest i Göteborg
Årets SPM i halvmaraton avgjordes som vanligt rum i samband med Göteborgsvarvet. Liksom tidigare år blev årets tävling en stor folkfest. Göteborgarna hade gått "man ur huse" för att heja fram de tusentals löparna, och hela 40 stycken musikorkestrar var utplacerade och spelade längs vägarna.

Hela 255 polisanställda slutförde loppet. Favoriten Patric Johansson från Trollhättan (se bilden till vänster) vann för andra året i rad yngsta herrklassen på tiden 1 timma och 16 minuter.

I damklassen segrade Linköpings Anna Stavlind för fjärde året i rad. I år sprang hon på tiden 1 tim och 25 min samt slutade på 23:e plats totalt i Göteborgsvarvet. Linda Åkerblom vann silvermedaljen i damklassen.

Anders Ingemarsson från Borås vann klassen herrar 35, och Johan Sone segrade i herrarnas 40-årsklass.

 

2005-05-21
SPM i friidrott, mångkamp & terränglöpning
I samband med Polishögskolans dag på PHS Ulriksdal arrangerades 2005 års SPM i terränglöpning, mångkamp & friidrott. Detta innebar att de tävlande ackompanjerades av bilsirener, helikopterljud och skällande polishundar. Det enda som saknades i den vägen var gnäggande hästar. Mångkamparna tjuvstartade redan på fredagen, medan friidrottarna anslöt på lördagen. Mångkampsmästare blev Peter Engman och Erica Adolfsson. På friidrottssidan visade Tommy Björnqvist att gammal är äldst, när han vann herrarnas 400 meter. Snabbast och spänstigast var Daniel Farray, som vann 100 meter och i längdhopp. Dagens starkaste dam var Tierps Anette Eriksson, som tog guld i såväl kula som diskus.

2005-05-11
Sensation i England
När Sveriges fotbollspolislandslag i februari 2005 lottades att möta Storbritannien borta i EPM-kvalet, så var de flesta experter överens om att en svårare lottning inte gick att få, men de blågula grabbarna ville något annat. De reste till Manchester den 11 maj 2005 för att vinna matchen.

Sverige chockstartade i kvalmatchen med ett tidigt ledningsmål, men hemmalaget kvitterade en ynka minut före slutsignalen. Svenskarna kom dock igen och i sjätte förlängningsminuten tog Sverige ledningen med 2-1, och resultatet stod sig matchtiden ut.

På bilden till höger syns målskyttarna Peter Hallström och Fredrik Carlstedt med målvakten Fritjof Vermum direkt efter segermatchen.

Ett hinder återstår nu för det svenska laget för att nå till 2006 års EPM-slutspel i Tyskland. Den 5 april 2006 möter man Frankrike i en direkt avgörande match på Zinkensdamms IP i Stockholm.

2005-05-07
Johan vann två guld
SPM i bowling gick av stapeln i Halmstad den 6 till 7 maj 2005. Sammanlagt 71 deltagare kom till start. Årets tre individuella mästare (se bilden till vänster) blev Johan Thedeby, Ingela von Corswant och Bertil Gustavsson. Malmö vann båda lagklasserna.

I den prestigefyllda stegfinalen "Mästarnas Mästare" segrade blivande förbundskaptenen Johan Thedeby med 234 poäng mot Bertil Gustavssons 213 poäng. Johan får därmed behålla segertrofén "The Ugly för gott.

2005-04-28
Ännu en pingisseger
Det svenska polislandslaget i bordtennis håller fort-farande absolut toppklass i Europa. Holland hade räknat med att på hemmabord i Alkmaar den 28 april 2005 ta en gruvlig revansch efter att svenskarna förnedrat dem under 2003 års EPM i Frankrike, där de fick stryk i lagtävlingen med hela 4-0. Sverige ställde upp med exakt samma lag som vid EPM-tävlingarna, medan holländarna hade toppat sitt lag. Det hjälpte dock inte. Det svenska laget tog en snabb ledning med 6-0. Hemmaspelarna lyckades slå hål på nollan, men Sverige vann till slut med 10-3.

Det svenska polislandslaget i bordtennis har under de senaste 14 åren varit ett av SPI:s mest framgångsrika landslag. Christer Löw, Håkan Ahlgren och Rickard Gartér vann EPM-guld i lag i Bryssel 1991, och därefter har de varit bofasta i landslaget. 1999 tog Leif Andersson och Stefan Nilsson över ledarskapet från Norman Brodin, samtidigt som debutanten Daniel Mattson slog sig in i laget. Sedan dess har polislandslaget i pingis bestått av samma spelare och ledare fram tills nu. Leif och Stefan slutar nu som ledare och Rickard Gartér (på bilden till höger) tar över jobbet som förbundskapten. Nästa landslagsuppdrag för honom och pingislandslaget blir 2007, då EPM i bordtennis ska avgöras i England.

      
      

2005-04-27
SPM i handboll och i innebandy
Den 25 till 27 april 2005 avgjordes trettionio matcher på två dagar i fyra hallar i Göteborg. SPM i handboll och i innebandy arrangerades parallellt med varandra. Lund/Kristianstad dominerade herrhandbollen stort. De vann finalmatchen mot PHS Växjö med hela 47-25. I damernas tävling kämpade sig PHS Ulriksdal till final, men där fick de se sig slagna av damerna från Stockholms län, som var förstärkta av Halland. I damernas innebandy tog dock PHS Ulriksdal revansch. De gjorde hela 21 mål i turneringen och slog Västra Götaland i finalen. Dalarna vann herrfinalen med siffrorna 8-3 mot Malmö.

2005-04-23
Studentmästerskapen
Nordisk Kriminalkrönika bjöd den 23 april på 2005 års polisstudentmästerskap i mångkamp i Köpenhamn. Av svenskarna lyckades damerna bäst. De vann lagguldet i stor stil. Främsta individuella placeringen stod Caroline Egnefors för, då hon placerade sig som tvåa individuellt tävling. Herrlaget blev trea i lag. Oumar Sy var med sin sjätte plats bäste svensk i herrarnas individuella.

   

2005-03-17
SPM i skidor 2005
SPM i skidor gick av stapeln i Östersund 14 till 17 mars. Banchefen Thomas Wassberg sade att han lagt en så lätt femkilometersslinga, som det över huvud taget var möjligt med hänsyn till Åsarnas internationella tävlingsterräng. Det konstaterades dock att det inte var någon konst för de tävlande att åka sig trötta. Det tävlades i tre dagar i längdåkning klassisk stil, skidskytte med fallmål, stafett, patrullfälttävlan och skidfältskytte. Tävlingarna gällde även som en landskamp mot Norge. Sverige vann landskampen med liten marginal vid sammanräkningen av samtliga herr- respektive damklasser. De alpina grenarna avgjordes i Klövsjö med banor, som lagts av förre förbundskaptenen Torgny Svensson. Norska landslaget var inbjudna till tävlingarna, varför tävlingarna även här gällde såsom en landskamp. Tävlingarna samlade många deltagare från Stockholm och Södermanland. De fick tävla i strålande väderlek. Mia Törnkvist vann damernas slalom och storslalom. Örnsköldsviks Patrik Ågren svarade också för en dubbelseger, när han vann slalom och storslalom för herrar 35 år. I yngsta herrklassen vann Daniel Nornvall storslalom. Kombinationsguldet vanns av Anders Åberg från Umeå.

2005-03-11
Uppsala överraskade i rinkbandy-SPM
Gävlepolisens idrottsförening arrangerade 2005 års SPM i rinkbandy i anrika Gavlerinken. Upplösningen i årets tävling blev mycket dramatisk. I den ena semifinalen tog Piketen Stockholm ledningen med 4-1 mot Uppsala och såg ut att gå mot en säker seger. Men då vände Uppsala matchen genom att göra fyra mål på fyra minuter. Piketen Stockholm kvitterade dock, och sudden death fick tillgripas. Där avgjorde Uppsalas Robert Hedenström genom att resolut dunka in det avgörande målet. Fjolårsmästarna och favoriterna Västmanland besegrade i sin semifinal hemmalaget från Gävle, vilket innebar att finalen kom att stå mellan Västmanland och Uppsala. Finalmatchen blev mycket rafflande. Uppsala-målvakten Niklas Giovanni storspelade, och med endast två avbytare i laget kunde Uppsala vinna matchen med 5-3, vilket innebar att man överraskande blev svenska polismästare i rinkbandy 2005.
 

2005-02-27
Christer ny pingiskung
När svenska polismästerskapen i bordtennis 2005 avgjordes i Norrköping 18 till 19 februari överraskade den 41-årige Christer Löw från Gävle genom att knuffa bort Västerorts Håkan Ahlgren från pingistronen. Håkan har vunnit herrsingeltiteln de sju senaste åren, och Christer har inte tagit något singelguld alls, sedan han som polisskoleelev vann 1987.

Även detta år var det Norrköpingspolisens Idrottsförening som arrangerade SPM-tävlingarna. Christer vann nu även guld i oldboys dubbel tillsammans med Leif Andersson.
Oskarshamn med Bo Molin och Claes-Håkan Svensson i spetsen dominerade annars tävlingarna totalt, de vann dubbelsegrar i samtliga veteranklasser - singel, dubbel och lag.

  

2005-02-26
Göteborg bandymästare igen
Sex lag deltog i årets SPM i bandy, som avgjordes på Ruddalens bandybana den 3 februari 2005. Efter gruppspelet stod det klart att finalen skulle avgöras mellan Gävle och fjolårssegrarna Göteborg. I en mycket spännande finalmatch avgjorde hemmalagets Magnus Andreasson i den 29:e matchminuten genom att skjuta 2-1. Göteborg segrade före Gävle med Uppsala på tredje plats. Tävlingarnas bäste målskytt blev Johan Markström från Göteborg med sju gjorda mål.

2005-02-13
SPM i luftvapen i Borås
Södra Älvsborgs Polisidrottsförening arrangerade 2005 års första svenska polismästerskap, när SPM i luftvapen avgjordes den 29 januari i Borås. I den yngsta herrklassen dominerade Fredrik Martinsson från Trollhättan. Han vann individuellt och ingick i Trollhättans segrande lag. På damsidan svarade Göteborgs Asta Kovanen för samma bedrift. I veteranklasserna var hemmaskyttarna Sonny Svensson och Bertil Melin som väntat segrare i de individuella klasserna och i lagklassen. Liksom Fredrik och Asta fick de med sig dubbla SPM-guld från tävlingarna. I gevärs-klassen segrade Christer Andersson från Linköping.